Scroll to top

A kezdet és a vég peremén – Interjú az Initium szerzőjével, Pocsainé Vörös Pannival


Milia - április 10, 2020 - 0 comments

Panni munkásságával még 2014-ben ismerkedtem meg, és azóta vagyok szó szerint a rajongója.  Ha az üzenőfalamon festett angyalok bukkannak fel, az csakis Panni műve lehet, én pedig imádom azt a világot, amit teremtett.
Nem volt számomra egy percig sem kérdés, hogy interjút készítek vele.

A művészet mindig is az életed része volt? Hogyan kezdődött a te történeted?:)

Igen, mindig. Azóta rajzolok, hogy meg tudom fogni a ceruzát, már egészen kis koromtól szinte mindennapos volt a rajzolás-festés. Folyton álmodoztam, történeteket találtam ki, lerajzoltam az elképzelt karaktereket. Állandóan vázlatfüzetekkel mentem mindenhová.

Már jó pár éve követlek, így pontosan tudom, ha az üzenőfalamon angyalokat, szobrokat, mesterien kidolgozott arcokat és pasztell színárnyalatokkal készített rajzokat látok, az a te munkád. Hogyan alakult ki ez a stílus nálad? Mi inspirált?

Nagyon örülök, hogy sikerül úgy alkotnom, hogy az egyből felismerhető legyen! Ezen sokat dolgoztam, igyekeztem minél sajátosabb világot teremteni. Eleinte ismerkedtem a különféle technikákkal, stílusokkal, sok reprodukciót készítettem nagyoktól, egyik kedvencem Gustav Klimt. Nem a pontos művet másoltam, hanem a stílusát kevertem a sajátommal. Egy idő után ráéreztem, mi is az én kedvenc technikám, színvilágom, és így haladtam tovább. Az eddigi leghosszabb képregényemet már ezzel a kialakult munkafolyamattal kezdtem el. Úgy gondolom, hogy életünk végéig tanulunk, így még most is kíváncsian keresem az újításokat, próbálgatom a különféle papírokat, festékeket, melyekkel kísérletezve formálom tovább a tílusom.

Az Initium régre nyúlik vissza – ahogy a leírásban is olvasható ““Az elengedés a kezdet” Történet angyalokról, démonokról, sorsokról és döntésekről.” Apró részletekből tevődött össze és alakult egy történetté, jól emlékszem?

Igen, így van , gyerekkorom óta szőtt történeteim szereplői egyszer csak összeálltak egy nagy egésszé. A most elkészült regényem írása közben jöttem rá, hogy lényegében mindvégig ezt az egy hosszú szerteágazó történetet írtam, rajzoltam, festettem. Fantasztikus érzés volt rádöbbenni arra, hogy minden összefügg, mindenki beleillik a cselekményekbe.

Ha minden igaz és jól tájékozott vagyok, nemsokára megvásárolható lesz az Initium könyv formájában. Ez egy óriási dolog, hiszen rajongódként mondhatom, alig várom, hogy a polcomon legyen! Hogyan éled meg ezt, hogy végre teljesül az álmod?

Nagyon köszönöm! Már az elején letisztáztam magamban, hogy végig saját kézben viszem a dolgot. Nem keresek kiadót, kockáztatva teljes beleszólást a külalakba. Egy szép, igényes könyvsorozatot képzeltem el, saját festménnyel a borítón, illusztrációkkal, egyedi könyvjelzővel. Egy olyan kiadást, amit örömmel vesz kézbe az, aki szereti a munkásságom. Ez viszont rengeteg munkával, utánajárással, idővel, energiával jár. Szinte minden nap gördül akadály az utamba, de olyannyira szeretem, hogy kitartóan küzdök tovább. Hosszú évek óta alakul, formálódik az egész, és mivel az élet zajlik, így közbejönnek olyan események is, mint a gyermekáldás, így a megjelenés kitűzött dátuma mindig tolódik kicsit. Jelenleg ott tart a dolog, hogy előrendelhető lesz, szépen nálam fogják várni a könyvek, hogy végre új otthont leljenek, és valószínűleg ez év végén végre el is kezdhetem az értékesítését.

Több mint ötezren követnek téged – ez művészként hogyan hat a mindennapjaidra?

Fantasztikus érzés, hogy ilyen sokan kíváncsiak a munkásságomra, világom darabkáira, ahogy emlegetni szoktam. Megtisztelő, inspiráló, szívmelengető. Vannak olyan tagok, akik már a kezdetektől velem vannak, te is közéjük tartozol, ami hatalmas dolog számomra! A mindennapjaim részeivé váltatok, és boldoggá tesz, mikor látom, hogy ma is itt vagytok velem. Ahogy a regényemben is elhangzik „tarts velünk, tarts velem”, ez egy fontos kérés lesz a történetben, ahogy számomra is az.

Ebben a karanténhelyzetben jut idő az alkotásra úgy, hogy egy tündéri kisfiú édesanyja is vagy? Ő pedig, ha jól tudom, nem véletlenül viseli a Káoszka becenevet 🙂

Igen, abszolút ráillik a becenév 😀 Mindig mozgásban van, én pedig igyekszem a lehető legtöbb időt ráfordítani, alkotni akkor tudok, mikor ő alszik, ami jelenleg még nem egyszerű, hiszen napközben csak Anya karjaiban jó a szunya… így egyik kézben őt, tartom másikban az ecsetet. Az írás pedig a késői órákra marad, mikor Káoszka elemei töltőn vannak… 😀 Nagy szerencsénk, hogy kertes házban lakunk, így ki tudunk menni játszani, igyekszünk olyan környezetet biztosítani számára, hogy ne legyen annyira érezhető a bezártság. Én viszont már kicsit nehezebben viselem. Időközönként szükségem van olyan helyek felkeresésére, melyek inspirálnak. Még szerencse, hogy közvetlen közelünkben van egy gyönyörű templom, így az udvarunkról is látom az angyalokat.

Sokan kíváncsiak arra, hogyan alkotsz. Gondolkoztál már azon, hogy akár online műhelyt nyitsz, akár egy-egy videó erejéig, ahol akár kulisszatitkokat osztasz meg a lelkes amatőrökkel?

Igen, nagyon sokszor gondoltam már rá. Néha teszek is próbát, de Káoszka mindig közbeszól. Ki fogok találni egy megfelelő időszakot, amikor nyugodtan meg tudom mutatni az egyes munkafolyamatokat, eszközöket, technikákat. Terveim szerint, ha megérkezik a könyv a nyomdából, azt már videóüzenetben fogom bemutatni.

Nagyon klisé lehet azt kérdeznem, hogy mi a további irány, de ha elindul az Initium kiadása, utána mi a következő állomás?

Van terv bőven! Az első regény után szeretném a képregényekre fektetni a hangsúlyt. Füzetekre bontottam, eddig három kész, és egy negyedik pedig folyamatban van. Az első képregényfüzet nyomdába kerülése után szeretnék a második könyvön dolgozni, ami már meg van írva, hiszen a hatszáz oldalas regény lett szétszedve a könnyebb nyomtathatóság, praktikus olvashatóság miatt. A lezáró harmadik részt folyamatosan írom. Mindezek mellett alakul egy másik történet is, amiből szintén szeretnék regényt és képregényt is készíteni, így bőven lesz még újdonság. Szerencsére sikerült olyan profi szakembereket találnom, akikkel ezek a munkafolyamatok biztosan gördülékenyen fognak zajlani.

Párizs, Japán vagy Marokkó ahová ha tehetnéd, most elmennél inspirációt gyűjteni?

Nagyon sok helyre mennék szívem szerint. A történet is a világ több pontján játszódik, Japánban , Olaszországban, Amerikában. Minden kultúrának megvan a maga varázsa, szívesen járnám be az összes ősi, misztikus helyszínt. Bízom benne, hogy túl leszünk ezen az időszakon, és akkor végre ellátogathatok a legszebb helyekre, ami egészen biztosan rengeteg inspirációt adna, Róma, Firenze, a Vatikán. Illetve másik nagy vágyom Franciaországban a Mont Saint Michel bencés apátsága.

A közeljövőben tervezel-e merchandise-t árusítani?:)

Igen, szintén tervben van. Így, hogy a történetet jobban meg tudjátok majd ismerni, még érdekesebbek lesznek az egyes karakterekről készült emléktárgyak, akár nyomatok, kitűzők, pólók formájában. Célom, hogy a jövőben főállásban foglalkozzak .Initium. világával. Minél több energiával tudjam megmutatni nektek, ami az elmémben, szívemben és lelkemben kavarog.

Köszönöm szépen!

A borítókép jogvédett.

 

Ha szeretnéd követni Panni munkásságát, akkor a következő helyszíneken teheted meg:

Facebook Initium – https://bit.ly/3aYDReF
Facebook  The Scarlets – https://bit.ly/3a0EhQC
Instagram –  https://bit.ly/2Vlw0RI

Related posts

Post a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük