Lencsesztori – Interjú Kertész Timivel

Az első interjúnk óta eltelt majdnem 4 év. Azóta biztosan sok minden változott. Mesélsz, hogy honnan hova? A makramé szerelem megmaradt?

Kedves Viki, elrohant az idő azóta, és igen, valóban sok minden változott. Ugye azt már tudod, én egy kis faluban, Tiszaderzsen nőttem fel, éltem és dolgoztam is. Bolti eladó lettem a gimi után, és bizony 18 éves korom óta aktívan ebben is dolgozom. Ebben a szakmában idén lesz az 5. kemény évem, de talán a 2020-2022 volt a leghúzósabb, akkoriban ugyanis 15 órában dolgoztam egy kicsi boltban heti 4-5 napot, olykor ünnepnapokon is. Az egészségem nem volt a helyén. Fejfájás, fáradtság, stressz ült rajtam. Minden nap küzdöttem. 2021. nyarán arra jutottam, hogy az álmomat fogom követni, amit 7. óta dédelgettem, és beiratkoztam Budapestre kreatív fotográfus szakra. Kéthetente volt hétvégén, így a szüleim támogatásával eltudtam járni az órákra. Mindig ők hoztak és vittek haza, ezzel is segítve engem. Hétköznapokon pedig dolgoztam, hogy az iskolát és az eszközeimet fizetni tudjam. 2022. őszén szép eredménnyel vizsgáztam le fotográfusként. Ezután végre kiszakadtunk a falusi létből és 2022. november 6-án Budapestre költöztünk a vőlegényemmel. Itt egy Aldiban kaptam állást, bolti eladóként, ám az első Aldis évem nemsokára véget is ér. Már nem szeretnék többé boltos lenni. Nos, a makramézás pedig kissé háttérbe szorult az írással együtt. Már csupán magamnak alkotok olykor, például a fotózásokhoz kiegészítő kelléknek, otthonra, vagy az esküvőmre, ami szűk egy év múlva lesz.

A fotózás mint munkád teljesen beteljesedni látszik – mit szeretsz a legjobban benne? Az eddigi tájképek,természetfotók után már egy teljesen más körben mozogsz. Mit tartalmaz a portfóliód – milyen jellegű fotózások?

Nagyon rögös út ez, egyedül kitaposni, nem feladni, amikor egy megkeresés sincs. Olyankor kicsit egy helyben toporgok, úgy érzem. Néha nehéz is, de amikor fényképezőgépet ragadok, vagy épp egeret egy-egy sorozat retusálásához, olyankor azt érzem, hogy lélegzem! Kapok levegőt. Szabad lehetek. Leginkább azt szeretem, hogy látok és láttathatok. Amikor fényképezek, látom mikor mutatkozik meg a fotókon az, ami az emberekben húzódik. Amikor felemásak mernek lenni. Amikor mind önmaguk, igazán. Amikor nincs rajtuk álarc. Én ezt látom. Ahol nem bújnak el. Ahol nem akarnak megfelelni. Ezt keresem. Ahol éreznek, lélegeznek, rezdülnek és tényleg léteznek. Szeretem megmutatni milyen gyönyörűek, vagy hogy a szerelmük mekkora csoda. Hogy az élet tele van apró örömökkel, amit meg kell örökíteni önmaguk és az utókor részére. Pillanatokat csomagolok képekbe, hogy évek múltán is boldog- könnyes szemmel tekintsenek rá. Viszont a természet szeretete miatt annak fotózását sem engedtem el, csupán más formába zártam – lásd, a 2024-es esztendőre előrendelhető üzenetben már most is akár természet részlet fotóimból naptár, de ezekből printeket is lehetőség van rendelni, hogy az otthonok falait színesítsék. Nos, a portfólióm igen színes, tartalmaz portré, páros/jegyes, esküvő, kismama, családi lifestyle, gyermek, brand illetve boudoir fotózást egyaránt. Ezekben folyamatosan képzem magam, illetve mindig igyekszem fejlődni az utómunkában és a marketingben is – ez utóbbi a legnehezebb számomra. Megálmodtam és megalkottam a @tattooed.photographer vállalkozásomat és nem engedem el ezt az álmot. 

Hogyan építed fel egy napod? Milyen helyszíneken dolgozol?

Mivel a fotózás mellett dolgozom, így nincs fixen felépített napom. Van, hogy egy szabad napomra jut 2-3 fotózás, van hogy egy sem. Olyankor, illetve munka előtt- után az elkészült fotósorozatokon dolgozom. Olykor van, hogy hajnalokba nyúlóan képes vagyok retusálni.

Leginkább Budapest gyönyörű utcáin vagy domináns épületeinél, illetve természet közeli helyein szervezek fotózásokat, mint például Normafa, Városliget, Margit-sziget, Duna part, Kopaszi-gát stb, de voltam már esküvőn fotózni Debrecenben, Ipolytölgyesen, Pilisvörösváron is. 

Illetve próbálok a kis falumban és annak környékén élők részére vidéken is fotózásokat szervezni. És van néhány stúdió, melyek idő közben a szívemhez nőttek, mint például a Studio Lightroom, a Studio Madison, a Nordix és a Klajkó Fotóstúdió vagy a Lettart Stúdió. Ezeken a helyeken egy teljesen más világba csöppenhetünk. 

Mi lenne számodra az álomhelyszín / álom modell akivel szívesen dolgoznál együtt?

Nagyon tetszik ez a kérdés, meg is fogtál vele. Azt hiszem szívesen fotóznék tengerparton egy kedves kis családot, vagy egy szerelmes párt az esküvője napján, gyönyörű hófehér ruhában, játszva a hosszú fátyollal, mondjuk nem vetném  meg a Párizs vagy épp New York utcáin való fotózást sem. 

A 2023-ból már alig maradt pár hónap – mik a terveid a következő hónapokra? 

A munkám mellett igyekszem kimaxolni a kedvenc ünnepemet, a karácsonyt és kül- illetve beltéri karácsonyi fotózásokat tartani, plusz leszervezni a karácsonyi nyereményjáték nyerteseivel a fotózásokat. A kültéri fotózásokra már szinte mindent beszereztem, a stúdiós dekorok pedig adottak, de minden vendégemnek bőven van miből választani, hogy megtalálja azt, ami legközelebb áll a szívéhez. És még futnak külön projektek is, mint egy tervezői menyasszonyi ruha befotózása, kültéri glamour fotózások és brand fotózások, kreatív fotózás a Nagy Könyvtárban, és hasonló kis finomságok. Remélem a jövő év pedig még mozgalmasabb lesz. 

Pro és kontra : miért szeretsz stúdióban fotózni és miért szeretsz kültéren?

Nagyon szeretem a stúdiós fotózásokat, mert ahogy korábban említettem, egy másik világba csöppenhetünk. Rengeteg eszköz adott, és sok mesés enteriőr közül lehet választani. Brand és boudoir fotózások esetében kiváltképp kedvelem a stúdiós fotózásokat. A természet pedig a legmeghittebb stúdió, és az a tapasztalatom, hogy az emberek is könnyebben oldódnak fel kint. Persze mindig igyekszem kellemes és baráti légkört teremteni kül- és beltéren egyaránt. Szeretek a vendégeimmel beszélgetni, megismerni őket. 

 2024-re mit kívánsz magadnak?

Minden vágyam berobbanni az esküvő fotózás világába. Menyasszonyként tudom milyen tűkön ülve várakozni, szervezni, tervezni és álmodozni, ám fotósként tudom azt, milyen fontos megtalálni a megfelelő szolgáltatókat, köztük a fotóst, aki minden pillanatot megörökít.

Boszorkányos rajztudás és tabudöntögetés tintavonalakkal – Art of Réku

Nagyon régóta követlek téged – több mint 10 éve, igaz akkor még babacipőben járt az egész magyar rajz közösség és a deviantart / facebook talán volt az egyedüli platform ahol képviseltette magát bármelyik alkotó. A Deviantart után pedig Patreon jött. Mindig is kreatív, egyedi látásmóddal üzentél a rajzaiddal – aztán jött a nagy ugrás. Mikortól sikerült ugranod egyet,hogy megalakítsd az Art of Réku-t mint tényleges cég?

Először is nagyon szépen köszönöm, hogy már ilyen régóta figyelemmel kíséred a munkásságom ♡ Természetesen a követőim nélkül sehol sem lennék így mindig hálás vagyok nektek a sok sok támogatásért ♡  Hála az égnek 10 év alatt úgy érzem rengeteg fejlődésen mentem keresztül. A művészetem, rajz tudásom fejlődésében a legnagyobb ugrást  a grafikus képzés jelentette melyet 2018-ban sikeresen el is végeztem. Az évek alatt rengeteg féle pozícióban dolgoztam, többek között nem csak szakmán belül, melyekből sokat tanulhattam. 2019-ben indítottam el a vállalkozásomat állami támogatás segítségével, amelynek a fő tevékenysége a tervezőgrafika  és a saját illusztrációval ellátott termékek értékesítése. Számomra ez egy hatalmas előrelépés volt az álmaim felé, de nem szeretnék téves képet mutatni az olvasóknak így őszintén megmondom, hogy nagyon sok nehézséggel és hullámvölggyel jár egy kreatív vállalkozás fenntartása és építése. Mondhatnám keserédes az út amit választottam és amin úgy érzem baba léptekkel haladok előre (de legalább haladok :’D). Viszont igyekszem folyamatosan fejleszteni magam és több lábon állni így 2019 óta szabadúszó grafikai tevékenységek mellett pl. kipróbáltam magam óraadó oktatóként is.

Honnan jönnek az ötletek? Mi inspirál? Lelkes résztvevője vagy az Inktober mozgalomnak és szebbnél-szebb mintákkal és rajzokkal örvendezteted meg például a Mondocon közönségét is – hiszen ott is jó pár éve vagy aktív.  Mi a meglátásod, mire van igény?
Milyen termékeid vannak?

Az ötletek és az inspiráció tulajdonképpen nálam bármiből jöhetnek pl. szín, zene, természet..stb, de tény, hogy leggyakrabban az érzéseimet dolgozom fel. Rengeteg kiváló művészt is követek a közösségi médián, természetesen ők is inspirálnak abban, hogy egyre jobb és jobb legyek, bár ez egy veszélyes dolog mert könnyen átcsaphat a másokhoz való hasonlítgatásba, ami nagyon lehangoló lehet. Ilyenkor mindig emlékeztetnem kell magamat, hogy én a saját tempómban fejlődök és ez így van jól ♡ 

Az Inktober amíg fiatalabb voltam hatalmas kihívás volt nekem és mindig arra “gyúrtam”, hogy végre egyszer sikerüljön az elejétől a végéig megcsinálnom így amikor 2017-ben sikerült nagyon jó érzés volt ♡ Azóta folyamatos alkotója vagyok, és kipróbáltam nem hivatalos listákat is, míg végül 4 évvel ezelőtt megalkottam a saját listámat Mystictober néven. Ezt a listát eleinte saját szórakozásomra készítettem, de egyre nagyobb lett az érdeklődés rá és így szinte már hagyomány, hogy minden évben közzé teszek egy friss Mystictober listát. ♡  Nagyon jól eső érzés látni, hogy ennyi különféle nemzetiségű embert inspirál és késztet alkotásra a listám minden évben. ♡ 

MondoCon-on 2019 óta vagyok a rajzverseny hivatalos zsűri tagja és innentől kezdve járok ki aktívan pulttal is a rendezvényre.  Rengeteg féle termékkel készülök a rendezvényekre és igyekszem mindig valami újdonsággal is készülni. Az original illusztrációim mellett néhány fanartomból is szoktam terméket gyártani.  Azt vettem észre, hogy a MondoConon inkább a fanartokra és a darkosabb/boszorkányosabb mintáimra, például füzetek, vászontáskák, matricák formájában van igény.  

Az év végéhez közeledve természetesen, a szinte már hagyománnyá vált, Witches falinaptáromat is elkezdtem értékesíteni amit idén már a www.witchy.hu webshopomon is meg lehet vásárolni ♡ Nem mellesleg idén nyitottam meg ezt a webshopot ahol a Réku termékeken kívül egyéb boszis kincsekre is szert tehetnek a vásárlók ♡

Vannak kifejezetten tabudöntögető rajzaid, amit én egyenesen imádok. Megjeleníted a depressziót, megjeleníted a narancsbőrt. Úgy láttam mindig is, hogy szereted áthágni a társadalmi “elvárásokat”. 

Igen ez így van. Mivel én is nagyon sokat küzdök mentális problémákkal és önértékelési gondokkal, ezért elsősorban a saját lelkem megnyugtatására, önkifejezés céljából kezdtem el ilyen illusztrációkat készíteni. A másik indok az volt, hogy ezzel hátha tudok segíteni azoknak akik hasonló cipőben járnak.  

Az utóbbi időben rengeteget küzdök azzal, hogy úgy érzem elakadtam, megrekedtem az életben, a karrierben a művészetemben és nagyon nehéz kitörni ebből. Mivel a közösségi médiában mindenki élete csupa rózsaszín köd és boldogság, így még nehezebb megküzdeni ezekkel a démonokkal. Az ember szinte akaratlanul is másokhoz kezdi mérni magát, ami rettenetesen rossz érzés és nem szabadna ezt csinálni. 

Ugyanez igaz a jelenlegi szépségideál dolgokra a közösségi médián. Látjuk nap, mint nap a a filterezett hamis szépségeket, mindenki tökéletes, és tudat alatt is igyekszünk olyanná válni, és ostorozzuk magunkat a legkisebb “hibáinkért” is ami nagyon sokszor valójában nem is hiba csak a tested természetes vonásai. pl pórusok. És ez a fajta közösségi média hatás fiatal korban még toxikusabb. 

Egyre jobban úgy érzem, hogy ezeknek az illusztrációknak és őszinte megnyilvánulásoknak igen is helye van a közösségi médiában és beszélnünk kell ezekről! Nem szabadna, hogy tabu téma legyen! 

Szóval innen szeretnék üzenni minden követőmnek, minden olvasónak és úgy tényleg mindenkinek

Nem baj, ha nem olyan ütemben fejlődsz, éled az életed, mint mások! Mindenki a saját tempójában fejlődik! Ne ostorozd ezekért magad! Ne szégyelld felvállalni önmagad és a hibáidat! Az apró tökéletlenségek miatt leszel te egyedi, szép és tökéletes! 

Ezeket még én is épp tanulom, de remélem ezzel a néhány mondattal most segítettem másokon ♡ 

Időközben egy weboldalt is nyitottál – ez már egy picit eltér a régi Art of Rékutól, egy sokkal kiforrottabb, sokkal darkosabb, witchesebb témát hozol a vásárlóidnak. 

Igen megnyitottam a WITCHY webshopomat, mely csak részben tartalmazza a saját készítésű termékeimet. Mint említettem igyekszem több lábon állni és régóta szerettem volna egy goth, alt és witchy tematikájú kiegészítőkkel foglalkozó részt is a vállalkozásomba. A miértje igen egyszerű, én is imádom az ilyen stílusú dolgokat viszont sehol nem találtam az elképzeléseimnek megfelelőt. Így indult az ötlet, hogy akkor elkészítem én magamnak.  Az ékszerek egy részét én tervezem és készítem, nagy büszkeségem pl. a “Solaris” nyaklánc és fülbevaló, mely nagyon régóta a fejembe volt már és örülök, hogy végre megalkothattam ♡  Ha bárki egy kis varázslatra vágyik nézzen körbe a webshopon ♡ 

www.witchy,hu 

Idén már találkoztam veled a debreceni  CSAK Design-on is és ha jól tudom, Budapesten is elérhetőek az ékszereid / rajzaid a Geekstore-ban.Hogyan sikerült bekerülnöd a CSAK csapatba illetve a Geekstorehoz?

A CsakDesign csapata egy nagyon kedves közösség ahová bárki jelentkezhet e-mailen keresztül kézműves árusnak. Annó félve jelentkeztem hozzájuk, mert úgy éreztem nem illek közéjük, de miután bejutottam, mindenki nagyon kedvesen fogadott ♡  Legközelebb is találkozhattok, majd velem december 9.-én a Debreceni Méliusz Juhász Péter könyvtárba a karácsonyi CsakDesign vásár keretein belül. ♡ 

Igazából a GeekStore megkeresése még engem is meglepett és úgy gondolom hatalmas lehetőség ez nekem. Tulajdonképpen a tulaj keresett fel, mint kiderült ő is nagyon régóta követi a munkásságomat, és mondta, hogy szeretné a boltban látni a termékeimet. A többi meg már csak történelem. Így került be az üzletbe sok sok Réku “kincs”. Szóval aki Budapesten jár a Kresz Géza u. 21. szám alatt lévő üzletbe kukkantson be, mert a Réku termékeken kívül rengeteg szuper cucc van náluk ♡ 

Milyen ötletekkel és tervekkel nézel a jövő elé? 2023-ból már csak három hónap maradt – de a 2024-es évre milyen dobásra készülsz? A jelenlegi termékpalettád szélesítése/ színesítése esetleg? Újabb helyszínek, ahol találkozhatunk veled?

Nagyon sok minden van tervben mindent illetően. Egy biztos, hogy nem szeretném abbahagyni ezeket a dolgokat.  Most például egyre jobban úgy érzem, hogy szeretnék megtanulni tetoválni is, szóval ki tudja lehet jövő ilyenkor már nem papírra fogok alkotni. Termékeim fejlesztésére is rengeteg ötletem van. Lesznek olyan termékeim amiket többet nem fogok gyártani, de cserébe lesznek újdonságok is.  Illetve szeretném újra kezdeni majd a streamelést Twitch-en is, mert egy nagyon jó és kedves közösség kovácsolódott össze akik már nagyon hiányoznak ♡ 

A rendezvényeken való részvétel ennyire előre még elég képlékenyek. De szeretnék továbbra is kijárni majd MondoConra illetve a kisebb rendezvényekre is, mint pl. SzolnoCon. Na meg nagyon szeretnék végre a külföldi közönség felé is nyitni.
Viszont az már biztos, hogy idén elsőként kint leszek a Budapesti KisKertPiac december 16.-ai vásárán is, amit már izgatottan várok ♡  Illetve a fentebb említett Decemberi Csak Design vásáron is találkozhattok velem. Ha meg valaki egyiken se tud részt venni ne csüggedjen, mert a webshopnak hála már online is rendelhetőek a termékeim ♡



tiktok elérhetőség: https://www.tiktok.com/@art_of_reku
instagram elérhetőség: https://www.instagram.com/art_of_reku/ 

weboldal: www.witchy.hu all links: https://linktr.ee/art_of_reku

Lana del Rey és Tim Burton papírra öntve – ismerjétek meg KittiDarkot!

KittiDarko alkotása egy teljesen véletlennek köszönhetően dobta fel az Instagram. Nézegettem, emésztettem – elsőre azt hittem nem is magyar, merthogy a stílusa, annak sötétebb hangulatú árnyalata, precíz kidolgozása inkább emlékeztetett Natalia Shau munkásságára. Aztán egyre több rajza adott olyan érzelmi löketet ( talán a jó képzelőerőm, a fekete hajú nők és azok a mondanivalók) hogy felvettem vele a kapcsolatot, majd elmondjam neki – mert milyen bénán is hangzik ez – de a rajongója vagyok. Azóta sok beszélgetés követte egymást és úgy éreztem itt az ideje, hogy még szélesebb közönség ismerje meg KittiDarko munkásságát, világát, fantáziáját. Fogadjátok sok szeretettel az interjúmat vele és kövessétek Instagramon is!

Mióta rajzolsz és hogyan alakult nálad ki ez a stílus, mikortól lettél te KittiDarko?

Amióta az eszemet tudom.
Már óvodás korom óta, egészen az iskolás éveim alatt szerettem rajzolni. Jártam rajszakkörre, részt vettem rajzversenyeken. Utána az építőipari középiskola is sok rajzolást követelt.
Végül pedig egy 2 éves grafikusképzésen vettem rész, ahol megismerkedtem hihetetlenül inspiráló emberekkel, valamint volt alkalmam kipróbálni több technikát is. Ekkor kaptam meg az első digitális rajztáblámat. Ez körülbelül 12 éve volt. Talán ott kezdődött az egész. Utána sok dolog történt velem, sokfelé fújt a szél. Sminkes lettem, abban teljesen kiéltem a kreativitásom. Megszámlálhatatlan sok női arc fordul meg a kezeim alatt. Valószínűleg ez is rátesz arra, hogy otthonosabban érzem magam a női karakterek, női arcok kidolgozásában. 

Egyébként kis érdekességnek, a Kitti Darkot nevet, a Donnie Darko, ami egy 2001-es film, inspirálta. Nagyon szerettem azt a filmet és szükségem volt egy álnévre is,
Két célom volt, hogy ne befolyásoljon vagy gátoljon senki és semmi az alkotásban. A másik meg, hogy valós legyen a like-ok száma, vagy legalábbis ne kényszerből nyomjon egy szívecskét, csak mert ismer az illető. Meg akartam találni önmagam, a saját stílusom és a fejlődés sem volt utolsó szempont számomra. Végül nagyon örülök, hogy belevágtam, mert felülmúlta az elvárásaimat, ahogy végül alakultak a dolgok. 

2020-ban, 3 éve, a covid időszak alatt, jött az ötlet, hogy ha nem sminkelhetek -valamint a kislányommal voltam otthon- valamit mégis kezdenem kellene magammal. Tehát elkezdtem rajzolni újra és olyan komolyan gondoltam, hogy be is ruháztam eszközökre. Kaptam egy új célt, amire nagyon nagy szükségem volt akkor. 

Kik a kedvenc alkotóid, akik inspirálnak? ( akár filmek, könyvek, vagy illusztrátorok tekintetében.)
Nagyon sok van.
Tanulás szempontjából nagyon szeretem Laura H Rubin munkásságát, valamint nagyon inspiráló személyiség nekem Ellen Sheidlin művésznő. Szegedi Katalin képei elképesztőek, Rófusz Kinga illusztrációi pedig a szívemig hatolnak. Gyermekkorom egyik legmeghatározóbb könyve, az Állatkerti útmutató Réber László rajzaival. Mai napig megvan és a kislányom is imádja. De sok alkotó munkáját csodálattal nézem az instán. 

Az alkotásaid számomra például sokkal többek, mint dark-art. Nagy energiákat mozgatsz meg velük, van történetük és ahogy az én esetemben is, nem egy alkotásodban éreztem rá magamra, vagy a helyzetemre. Neked honnan jönnek az ihletek?

Először is köszönöm szépen, nagyon kedves tőled. 
Másodszor meg, a legtöbbnek akarva-akaratlanul is van jelentése.
Egy-egy állomásai a lelkem körüli utazásnak. Visszanézve őket, szinte látom a életem egyes szakaszait vagy épp mérföldköveit. Mikor milyen lelki állapotban voltam. Mi ihlette? Mikor alkotok egy teljesen másik helyen vagyok, egy másik dimenzióba. Olyannyira élvezem mikor ebben a flowban vagyok, hogy csak úgy peregnek az órak. Eddig a rekordom egy 18 órás rajz volt. Észrevettem, hogy akkor sikerül valami jót készítenem, mikor ebben az állapotban vagyok és csak úgy vezeti a kezem valami, ösztönből, korlátok nélkül.
Hihetetlen magaslatokba el tudok szállni egy gondolattal, de ugyanúgy apró eseményből hatalmas nagy felismerést tudok produkálni. Van hogy heteket, hónapokat ülök egy témán, mire letisztul bennem. 

Ezek a történések az életemből egybeforrnak a képeimen, végül pedig egy egységet alkotnak, és onnantól kezdve szabadjára tudom engedni azt az érzést vagy gondolatot. És ez az, ami gyógyít engem. 

Külön öröm számomra, hogy vannak akik ezzel tudnak azonosulni és meglepően jól bemérik, mi lehet a kép mögött. Nagyon megható ez számomra, kicsit olyan érzés , mintha nem egyedül kellett volna azt a harcot megvívnom vagy azt az utat bejárnom. Ezért is érzek késztetést, hogy ezeket igenis meg kell osztanom másokkal is. 

Sok otthonban talált helyet a munkád. Milyen érzés ez számodra?

Különös, megtisztelő, felemelő. 
Tényleg úgy érzem, hogy van értelme. Már nem az alkotásnak, mert azt amúgy is csinálnám, hanem annak, hogy végre kibújtam a csigaházamból és megosztom a világgal a képeim.

Hálás vagyok és jól esik a támogatás. 

Milyennek ítéled meg a magyar alkotó közönséget, közösséget? Az instagramon én azt tapasztalom, hogy sokkal inkább összetartóbbak, támogatóak. 

Nagyon nagyon elfogadóak és támogatóak. Mindenki végtelenül kedves. Talán utoljára a grafikai sulimban éreztem így. Néhány emberrel tartjuk rendszeresen a kapcsolatot és barátságokat is köszönhetek ennek a közösségnek. Nagyban hozzájárult ez ahhoz, hogy mi is most itt beszélgetünk és hogy ki mertem nyílni.

Milyen időközönként rajzolsz, milyen terveid vannak a jövőre nézve? Tervezel önálló kiállítást akár?

Most egyre több időt fogok tudni rá szánni, reményeim szerint. Igyekszem majdnem minden nap foglalkozni vele, egy kicsit, vagy legalábbis heti szinten, hiszen imádom csinálni. Engem ez tölt egy hosszú nap után. 
Sok tervem van. Jelenleg is folyik a saját weboldalam készítése. Gyűjtőhelye lesz a munkáimnak és egyéb ötleteimet is végre megvalósítom. Szóval érdemes lesz figyelni az oldalam. Részt veszek egy vásáron is még idén Budapesten, ahol lehet találkozni velem és még sok más alkotóval is. Mindenkit csak bátorítani tudok, hogy jöjjön el egy ilyen eseményre. A közösségi médiában is többet lehet majd velem találkozni, amin sokat gondolkodtam egyébként: most legyek-e jelen vagy sem. A nagy gondolkodásban egy valamit felejtettem el csak: magamat megkérdezni erről. Akarok- e egyáltalán többet mutatni magamból. És igen, akarok. Van, hogy a dolgok ennyire egyszerűek. 

Szeretnék újra a tradicionális alkotásnak is hódolni, szívesen kipróbálnám az olajfestészetet például. A későbbiekben pedig szuper lenne egy önálló kiállítás. Amint lesz lehetőségem, biztos, hogy élek vele. 

Ha merünk nagyot álmodni, akkor kivel kollaborálnál? 

Aki miatt az országot is elhagynám egy ideig mondjuk? 

Tim Burton.