Tollvonások és tintapacák – Interjú Posztós Mónika grafológussal

A grafológia egy nagyon érdekes tudomány, bár szorosan kapcsolódik a társadalomtudományhoz, de azért ez ennél jóval több, mint egy átlagos hobbi, nem? Pszichológia, kriminológia és életvezetési terápiák eszköze. Te hogyan kerültél kapcsolatba a grafológiával? Mióta foglalkozol vele?

Legelőször gyerekkoromba a szülővárosomban láttam az egyik ház kerítésén kitéve egy névtáblát, így akkor olvastam először utána annak, hogy mit is jelent a grafológia. Utána ez ennyiben is maradt. Viszont mindig is érdekelt az, hogy ki hogyan gondolkodik, mit miért tesz, mi van a tettei és érzései mögött, viszont mindez csak hétköznapi szinten nyilvánult meg. Gondolok itt például arra, hogy ilyen típusú filmek érdekeltek. 

Egyszer aztán olyan 24 évesen azon gondolkodtam, hogy valamit tanulni kellene. Böngészés közben bukkantam újra a grafológiára. Végül úgy alakult az életem, hogy Szegedre költöztem és itt lehetőség volt elvégezni egy 2 éves képzést, ahol 2 hetente szombatonként csoportos órákon vehettem részt. Imádtam minden percét, csak úgy szívtam magamba a tudást, és éreztem, hogy ez az utam. Ezt követően a képzés végén viszont nem folytattam tovább, mert úgy éreztem, hogy valami hiányzik, nincs egybe a kép, emellett némi kishitűség is társult. Viszont tudjuk, hogy az élet mindig oda teszi neked, ha valamivel dolgod van, így a környezetem is folyamatosan kérdezte, hogy mi van a grafológiával. 

Végül 2021. szeptemberében ismét elkezdtem újra tanulni a grafológiát egy másik tanárnál, itt már 1/1-be vettünk át újra mindent. Mellette sok új ismeretet is kaptam amivel igazán összeállt a kép és azt tudtam mondani, hogy igen, most van itt az ideje ennek, így teljes a kép, így tudok igazán másokat támogatni. 

Mi a te fő területed? 

Az én fő területem Eric Berne kanadai pszichiáter által kidolgozott Sorskönyvi tiltások és parancsok. Ezek a gyerekkorban megtapasztalt érzés világot tükrözik, amik a jelenlegi élethelyzeteinkre hatással vannak. Ezáltal nem az a cél, hogy a múltban legyünk, hanem a múlt által megértsük, hogy a jelen pillanatban mi az oka annak, ha valaki nehezen talál párt, miért fejezi ki nehezen az érzéseit, miért érzi azt, hogy kilóg a munkahelyéről, miért mond nehezen nemet vagy akár miért érzi azt, hogy a kemény munkának van csak jelentősége, a kis eredmény szerinte nem is eredmény. Valamint még ide sorolnám azt is, ha valaki azt érzi, hogy miért nincs elég önbizalma, bátorsága belevágni egy új munkába, vagy egy új hobbiba. 

Mivel fordulnak hozzád leginkább a kliensek, miben tudsz számukra segítséget nyújtani?

Az előző kérdésben már részben megválaszoltam. Emellett általánosságban a 25-55 év közötti nők azok, akik megkeresnek, akik úgy érzik, hogy van az életükben egyfajta elakadás, egy blokk. Nem kell ennek nagy traumatikus élménynek lenni, sőt az már nem is lenne a kompetenciám. Hanem a hétköznapokban úgy érzik, hogy akár a magánéletbe, akár a munka témában, vagy önismereti kérdésben van egy álló állapot amiből szeretnének kimozdulni, hogy a jelen élethelyzetben meg tudják élni önmagukat, bátorságot kapjanak arra, hogy a vágyaikért tegyenek. Valamint bevallom nem szeretem a segítség nyújtás szót, mert ebben benne van az, hogy én mondom meg a megoldást. Ezért a támogatás szót szoktam használni, pont azért, mert egy elemzéssel tükröt mutatok, amiben látják, hogy milyen az eredendő énjük és mi az amit csak az Ego-juk ismételtet velük a mindennapokban. Ezáltal megoldó kulcsot nem adok, hanem egy térképet nyújtok, hiszen mindenkinek saját magának kell megtalálnia az önmaga számára a legjobb megoldást. Mert például, ami nálam működött egy megoldandó helyzetben, az nem biztos, hogy az ügyfelemnek is működni fog. Hiszen bár sok hasonlóság van bizonyos életutakban, viszont pont ennyire egyedi is mindegyik. 

Muszáj megkérdeznem: volt már, hogy munkán kívül is kapcsolatba kerültél a grafológiával teszem fel, munkatársak, ismerősök írtak neked egy cetlit te pedig azonnal a sorok mögé láttál? Mennyire befolyásol ez a tudás téged?

A legfontosabb, hogy 3. fél által hozott írásmintát nem elemzek. Mindig az adott személy kérjen fel az elemzésre, az ő engedélye nélkül nem elemzem senki írását! Nincs olyan opció, hogy „elemezd már a párom írását”. A személyiség jogokra, az adatvédelemre különös figyelmet fordítok. Valamint senki se szeretné, ha valaki a hátunk mögött elemeztetne, érdemes ebből kiindulni akinek ez eszébe jut. Természetesen volt már, hogy kérték, hogy XY-nak nézzem meg az aláírását, vagy azaz egy szó amit cetlire leírt vajon mit mutat meg. Viszont ahogy írtam korábban azt kiegészítve cetlit sem elemzek. Emellett azért látom abban a cetliben is az illető vonalvezetését, betűméreteit, betűkapcsolásait, viszont igazán mély személyiség vonásokat nem lehet levonni, ahhoz kell 12-14 sor írásminta és hozzá az aláírás. Valamint a legelső dolog volt, hogy megtanították nekünk, hogy a grafológiában egy jel nem jel. Ez egy nagyon fontos aranyszabály. 

Kijátsztható-e a grafológia? Valaki írhat-e megtévesztésként másként és lebukik?

Ez a kérdés mindig azoknál merül fel, akik tőlem nem kérnek elemzést. 🙂 Emellett ha valaki ilyennel megpróbálkozik, akkor azaz első 5 sorban meg is jelenik, viszont utána már el is felejti, mert viszi a lendület, nem fog már azon agyalni, hogy hogyan próbálja meg az írását manipulálni. Valamint a papírlapra a lélek kerül és az egyénre jellemző vonalvezetés mindig is jelen lesz. Ahogy fogalmaztál gyorsan le fog bukni. 

Összeköthető-e az írásterápiával? Változhat-e egy terápia során pozitívan az íráskép?

Az írásunk egy finom motorikus folyamat, amit az agy közvetít a kéz által, így igen, hatással van. Van is a grafológiában úgynevezett grafoterápia, amikor szoktuk javasolni a duktornak (ügyfélnek), hogy van arra lehetősége, hogy bizonyos betűt másképp írjon és az milyen hatással lehet rá. Persze ez nem egy csodaszer, hogy bekapsz egy pirulát és már meg is történt a varázs. Viszont el tud indítani a cselekvés útján, így mindenképp érdemes emellett gyakorlatiasan is megtámogatni az önismereti folyamatot akár egy coachinggal. Viszont ha valaki elindul az úton, akkor észre fogja venni, hogy 2 évvel később bizonyos betűket vagy akár sor távolságokat másképp ír már. Szóval oda-vissza hat ez a folyamat. 

Az íráselemzés úgy tudom jó barátságot ápol a rajzelemzéssel is. Valóban kéz a kézben járnak?

Igen, valóban szorosan kapcsolódik a rajzelemzés az íráselemzéssel. Bár személy szerint én a tanultak után nem használtam egyszer sem, viszont tudom, hogy vannak grafológusok, akik pedig kimondottan szeretik használni kiegészítésként. Amit kérni szoktak, hogy rajzoljanak le: napot, házat, kerítést, fát, utat, kígyót és van aki még kéri a kést is. Itt is ugyanúgy számít, hogy hol kerül elhelyezésre a papírlapon, mekkora a mérete, mi mellé kerül, esetleg használ e színeket. Volt egyszer szerencsém egy olyan szakdolgozatot látni, ahol egy volt grafológus hallgató elítéltek írásmintáját vette fel és mellé kért rajzot is az előbb felsoroltak alapján. Ott például számomra akkoriban, mint kezdő grafológus hallgatónak sokkal dominánsabbak voltak a rajzok első ránézésre, mert látványos volt. Viszont az írás mégis úgy gondolom, hogy sokkal többet elárul, mert ott igazán a mélyére lehet menni a személyiségnek. 

Hogyan épül fel egy terápiás ülés nálad? 

Terápiát nem tartok, mert nem vagyok pszichológus, hanem egy 1,5-2 órás konzultáció van. Bár kaptam már vissza jelzésként azt, hogy felért egy terápiás üléssel, viszont a valóságban nem az. Nálam egyszeri konzultációra van lehetőség. Miután megérkezik az írásminta a postaládámba, onnan számítva 2 hét múlva keresem is az ügyfelet, hogy időpontot egyeztessünk. Mindig felhívom a figyelmet, hogy erre az időre biztosítson nyugodt körülményt, amikor egyedül van. Egyrészt az adatvédelem miatt is, valamint ez egy olyan bizalmi beszélgetés, ahol ezzel is szükséges biztosítani azt, hogy bátran merjen az ügyfelem olyan gyerekkori dolgokról is mesélni, amit mondjuk nem mondott el még senki. Ez mindig online történik, így az alábbiak közül tudnak választani: Messenger videóhívás, Instagram videóhívás vagy Google meet. Itt elmondom, hogy mi az amit láttam az írásban, milyen az ő eredendő énje, mi alapján elemeztem az írását, bemutatom a Sorskönyvi tiltásait és parancsait, valamint a végén van egy kis összefoglaló és grafoterápia. 

A digitális kor beköszöntével az emberek jobban szeretnek gépelni, a kézzel írott levelek/ cetlik kezdenek eltűnni, a naplóvezetés pedig ritka madár. Érdekes párhuzam, de a kalligráfia ami szintén összeköthető az írással pedig reneszánszát éli, grafikusok és esküvőszervezők, dekoratőrök tudnának mesélni erről. Szerinted mi lehet ennek az oka?

Egy olyan korban élünk, amikor a digitalizáció nagy szerepet kap, és mindig jön valami újító ötlet. Vagyis folyamatos változásban és megújulásban vagyunk. Valamint ha grafológiai szempontból nézem, akkor ha valaki így ír, akkor ő biztosan szeretne egy picit jobban kitűnni, jobban megmutatni magát, akár a kreatívabb énjét jobban csillogtatni. Vagyis ha belegondolunk, akkor akár egy grafikus, akár egy dekoratőrről beszélünk ők is szeretnének a szakmájukban kitűnni, valami újat, valami egyedit, valami nem mindennapit megmutatni. Fontos számukra, hogy a vizuálisan is szemnek gyönyörködtető legyen a látvány. Ha pedig hobbi szinten teszi ezt valaki, akkor ott is a művészi énjének ad egy teret ezáltal. Sőt, ha belegondolunk, akkor Magyarországon 1906-1948 között tanították a diákoknak a kalligrafikus szépírást és abban az időben történelmi szempontból szükségük is volt az embereknek arra, hogy megszokottól eltérő megújulás jelen legyen. Viszont azt tapasztalom, hogy azért még mindig jobban szeretnek egy előadáson például kézzel jegyzetelni, mert sokkal jobban rögzül ami elhangzik. Nem régiben is voltam egy pszichológiai előadáson, ahol pont olyan helyre ültem le, ahol a bal oldalamon és a jobb oldalamon ülő hölgy is vette elő a füzetét és bőszen jegyzeteltek. Szóval nem olyan ritka madár, csak függ attól, hogy milyen környezetben vagyunk és ki milyen személyiség. 

Milyen tervekkel állsz a 2024-es évnek? 

Mindenképp szeretnék eljutni minél több Nőhöz, aki nyitottá válik arra, hogy fontos magának. Vágyik arra, hogy újra azt a Nőt lássa a tükörben, aki mindig is volt és ragyogott, csak jelen pillanatban a berögzült sémák elvitték egy olyan irányba, ami miatt most egy elakadt fázisban van. Keresi az útján azt a térképet, ami újra visszavezeti az eredendő énjéhez. Aki képes meghúzni a határait, tud nemet mondani, tud örülni az apró dolgoknak is, fontos számára, hogy az érzéseit ki tudja fejezni, meg tudja azt élni, hogy a párjával közelebb kerüljenek egymáshoz, valamint a régóta dédelgetett álmait megvalósítja. Ezek bullshitül hangozhatnak elsőre mind addig, míg valaki meg nem tapasztalja a gyakorlatban egyetlen változást is. Emellett szeretnék minél több előadásra , workshopra is eljárni, hogy én is színesítsem a tudásom, hiszen ezáltal tudok még több támogatást adni. Emellett tervben van egy tanfolyam is, viszont az inkább az év vége, jövő éve eleje lesz. 

Köszönöm a beszélgetést, igazán kellemes élmény volt. 🙂 Erről a linkről pedig kapcsolatba lehet velem lépni Facebookon és Instagramon is: linktr.ee/posztos.monika.grafologus