Lencsesztori – Interjú Kertész Timivel

Az első interjúnk óta eltelt majdnem 4 év. Azóta biztosan sok minden változott. Mesélsz, hogy honnan hova? A makramé szerelem megmaradt?

Kedves Viki, elrohant az idő azóta, és igen, valóban sok minden változott. Ugye azt már tudod, én egy kis faluban, Tiszaderzsen nőttem fel, éltem és dolgoztam is. Bolti eladó lettem a gimi után, és bizony 18 éves korom óta aktívan ebben is dolgozom. Ebben a szakmában idén lesz az 5. kemény évem, de talán a 2020-2022 volt a leghúzósabb, akkoriban ugyanis 15 órában dolgoztam egy kicsi boltban heti 4-5 napot, olykor ünnepnapokon is. Az egészségem nem volt a helyén. Fejfájás, fáradtság, stressz ült rajtam. Minden nap küzdöttem. 2021. nyarán arra jutottam, hogy az álmomat fogom követni, amit 7. óta dédelgettem, és beiratkoztam Budapestre kreatív fotográfus szakra. Kéthetente volt hétvégén, így a szüleim támogatásával eltudtam járni az órákra. Mindig ők hoztak és vittek haza, ezzel is segítve engem. Hétköznapokon pedig dolgoztam, hogy az iskolát és az eszközeimet fizetni tudjam. 2022. őszén szép eredménnyel vizsgáztam le fotográfusként. Ezután végre kiszakadtunk a falusi létből és 2022. november 6-án Budapestre költöztünk a vőlegényemmel. Itt egy Aldiban kaptam állást, bolti eladóként, ám az első Aldis évem nemsokára véget is ér. Már nem szeretnék többé boltos lenni. Nos, a makramézás pedig kissé háttérbe szorult az írással együtt. Már csupán magamnak alkotok olykor, például a fotózásokhoz kiegészítő kelléknek, otthonra, vagy az esküvőmre, ami szűk egy év múlva lesz.

A fotózás mint munkád teljesen beteljesedni látszik – mit szeretsz a legjobban benne? Az eddigi tájképek,természetfotók után már egy teljesen más körben mozogsz. Mit tartalmaz a portfóliód – milyen jellegű fotózások?

Nagyon rögös út ez, egyedül kitaposni, nem feladni, amikor egy megkeresés sincs. Olyankor kicsit egy helyben toporgok, úgy érzem. Néha nehéz is, de amikor fényképezőgépet ragadok, vagy épp egeret egy-egy sorozat retusálásához, olyankor azt érzem, hogy lélegzem! Kapok levegőt. Szabad lehetek. Leginkább azt szeretem, hogy látok és láttathatok. Amikor fényképezek, látom mikor mutatkozik meg a fotókon az, ami az emberekben húzódik. Amikor felemásak mernek lenni. Amikor mind önmaguk, igazán. Amikor nincs rajtuk álarc. Én ezt látom. Ahol nem bújnak el. Ahol nem akarnak megfelelni. Ezt keresem. Ahol éreznek, lélegeznek, rezdülnek és tényleg léteznek. Szeretem megmutatni milyen gyönyörűek, vagy hogy a szerelmük mekkora csoda. Hogy az élet tele van apró örömökkel, amit meg kell örökíteni önmaguk és az utókor részére. Pillanatokat csomagolok képekbe, hogy évek múltán is boldog- könnyes szemmel tekintsenek rá. Viszont a természet szeretete miatt annak fotózását sem engedtem el, csupán más formába zártam – lásd, a 2024-es esztendőre előrendelhető üzenetben már most is akár természet részlet fotóimból naptár, de ezekből printeket is lehetőség van rendelni, hogy az otthonok falait színesítsék. Nos, a portfólióm igen színes, tartalmaz portré, páros/jegyes, esküvő, kismama, családi lifestyle, gyermek, brand illetve boudoir fotózást egyaránt. Ezekben folyamatosan képzem magam, illetve mindig igyekszem fejlődni az utómunkában és a marketingben is – ez utóbbi a legnehezebb számomra. Megálmodtam és megalkottam a @tattooed.photographer vállalkozásomat és nem engedem el ezt az álmot. 

Hogyan építed fel egy napod? Milyen helyszíneken dolgozol?

Mivel a fotózás mellett dolgozom, így nincs fixen felépített napom. Van, hogy egy szabad napomra jut 2-3 fotózás, van hogy egy sem. Olyankor, illetve munka előtt- után az elkészült fotósorozatokon dolgozom. Olykor van, hogy hajnalokba nyúlóan képes vagyok retusálni.

Leginkább Budapest gyönyörű utcáin vagy domináns épületeinél, illetve természet közeli helyein szervezek fotózásokat, mint például Normafa, Városliget, Margit-sziget, Duna part, Kopaszi-gát stb, de voltam már esküvőn fotózni Debrecenben, Ipolytölgyesen, Pilisvörösváron is. 

Illetve próbálok a kis falumban és annak környékén élők részére vidéken is fotózásokat szervezni. És van néhány stúdió, melyek idő közben a szívemhez nőttek, mint például a Studio Lightroom, a Studio Madison, a Nordix és a Klajkó Fotóstúdió vagy a Lettart Stúdió. Ezeken a helyeken egy teljesen más világba csöppenhetünk. 

Mi lenne számodra az álomhelyszín / álom modell akivel szívesen dolgoznál együtt?

Nagyon tetszik ez a kérdés, meg is fogtál vele. Azt hiszem szívesen fotóznék tengerparton egy kedves kis családot, vagy egy szerelmes párt az esküvője napján, gyönyörű hófehér ruhában, játszva a hosszú fátyollal, mondjuk nem vetném  meg a Párizs vagy épp New York utcáin való fotózást sem. 

A 2023-ból már alig maradt pár hónap – mik a terveid a következő hónapokra? 

A munkám mellett igyekszem kimaxolni a kedvenc ünnepemet, a karácsonyt és kül- illetve beltéri karácsonyi fotózásokat tartani, plusz leszervezni a karácsonyi nyereményjáték nyerteseivel a fotózásokat. A kültéri fotózásokra már szinte mindent beszereztem, a stúdiós dekorok pedig adottak, de minden vendégemnek bőven van miből választani, hogy megtalálja azt, ami legközelebb áll a szívéhez. És még futnak külön projektek is, mint egy tervezői menyasszonyi ruha befotózása, kültéri glamour fotózások és brand fotózások, kreatív fotózás a Nagy Könyvtárban, és hasonló kis finomságok. Remélem a jövő év pedig még mozgalmasabb lesz. 

Pro és kontra : miért szeretsz stúdióban fotózni és miért szeretsz kültéren?

Nagyon szeretem a stúdiós fotózásokat, mert ahogy korábban említettem, egy másik világba csöppenhetünk. Rengeteg eszköz adott, és sok mesés enteriőr közül lehet választani. Brand és boudoir fotózások esetében kiváltképp kedvelem a stúdiós fotózásokat. A természet pedig a legmeghittebb stúdió, és az a tapasztalatom, hogy az emberek is könnyebben oldódnak fel kint. Persze mindig igyekszem kellemes és baráti légkört teremteni kül- és beltéren egyaránt. Szeretek a vendégeimmel beszélgetni, megismerni őket. 

 2024-re mit kívánsz magadnak?

Minden vágyam berobbanni az esküvő fotózás világába. Menyasszonyként tudom milyen tűkön ülve várakozni, szervezni, tervezni és álmodozni, ám fotósként tudom azt, milyen fontos megtalálni a megfelelő szolgáltatókat, köztük a fotóst, aki minden pillanatot megörökít.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük