Boszorkányos rajztudás és tabudöntögetés tintavonalakkal – Art of Réku

Nagyon régóta követlek téged – több mint 10 éve, igaz akkor még babacipőben járt az egész magyar rajz közösség és a deviantart / facebook talán volt az egyedüli platform ahol képviseltette magát bármelyik alkotó. A Deviantart után pedig Patreon jött. Mindig is kreatív, egyedi látásmóddal üzentél a rajzaiddal – aztán jött a nagy ugrás. Mikortól sikerült ugranod egyet,hogy megalakítsd az Art of Réku-t mint tényleges cég?

Először is nagyon szépen köszönöm, hogy már ilyen régóta figyelemmel kíséred a munkásságom ♡ Természetesen a követőim nélkül sehol sem lennék így mindig hálás vagyok nektek a sok sok támogatásért ♡  Hála az égnek 10 év alatt úgy érzem rengeteg fejlődésen mentem keresztül. A művészetem, rajz tudásom fejlődésében a legnagyobb ugrást  a grafikus képzés jelentette melyet 2018-ban sikeresen el is végeztem. Az évek alatt rengeteg féle pozícióban dolgoztam, többek között nem csak szakmán belül, melyekből sokat tanulhattam. 2019-ben indítottam el a vállalkozásomat állami támogatás segítségével, amelynek a fő tevékenysége a tervezőgrafika  és a saját illusztrációval ellátott termékek értékesítése. Számomra ez egy hatalmas előrelépés volt az álmaim felé, de nem szeretnék téves képet mutatni az olvasóknak így őszintén megmondom, hogy nagyon sok nehézséggel és hullámvölggyel jár egy kreatív vállalkozás fenntartása és építése. Mondhatnám keserédes az út amit választottam és amin úgy érzem baba léptekkel haladok előre (de legalább haladok :’D). Viszont igyekszem folyamatosan fejleszteni magam és több lábon állni így 2019 óta szabadúszó grafikai tevékenységek mellett pl. kipróbáltam magam óraadó oktatóként is.

Honnan jönnek az ötletek? Mi inspirál? Lelkes résztvevője vagy az Inktober mozgalomnak és szebbnél-szebb mintákkal és rajzokkal örvendezteted meg például a Mondocon közönségét is – hiszen ott is jó pár éve vagy aktív.  Mi a meglátásod, mire van igény?
Milyen termékeid vannak?

Az ötletek és az inspiráció tulajdonképpen nálam bármiből jöhetnek pl. szín, zene, természet..stb, de tény, hogy leggyakrabban az érzéseimet dolgozom fel. Rengeteg kiváló művészt is követek a közösségi médián, természetesen ők is inspirálnak abban, hogy egyre jobb és jobb legyek, bár ez egy veszélyes dolog mert könnyen átcsaphat a másokhoz való hasonlítgatásba, ami nagyon lehangoló lehet. Ilyenkor mindig emlékeztetnem kell magamat, hogy én a saját tempómban fejlődök és ez így van jól ♡ 

Az Inktober amíg fiatalabb voltam hatalmas kihívás volt nekem és mindig arra “gyúrtam”, hogy végre egyszer sikerüljön az elejétől a végéig megcsinálnom így amikor 2017-ben sikerült nagyon jó érzés volt ♡ Azóta folyamatos alkotója vagyok, és kipróbáltam nem hivatalos listákat is, míg végül 4 évvel ezelőtt megalkottam a saját listámat Mystictober néven. Ezt a listát eleinte saját szórakozásomra készítettem, de egyre nagyobb lett az érdeklődés rá és így szinte már hagyomány, hogy minden évben közzé teszek egy friss Mystictober listát. ♡  Nagyon jól eső érzés látni, hogy ennyi különféle nemzetiségű embert inspirál és késztet alkotásra a listám minden évben. ♡ 

MondoCon-on 2019 óta vagyok a rajzverseny hivatalos zsűri tagja és innentől kezdve járok ki aktívan pulttal is a rendezvényre.  Rengeteg féle termékkel készülök a rendezvényekre és igyekszem mindig valami újdonsággal is készülni. Az original illusztrációim mellett néhány fanartomból is szoktam terméket gyártani.  Azt vettem észre, hogy a MondoConon inkább a fanartokra és a darkosabb/boszorkányosabb mintáimra, például füzetek, vászontáskák, matricák formájában van igény.  

Az év végéhez közeledve természetesen, a szinte már hagyománnyá vált, Witches falinaptáromat is elkezdtem értékesíteni amit idén már a www.witchy.hu webshopomon is meg lehet vásárolni ♡ Nem mellesleg idén nyitottam meg ezt a webshopot ahol a Réku termékeken kívül egyéb boszis kincsekre is szert tehetnek a vásárlók ♡

Vannak kifejezetten tabudöntögető rajzaid, amit én egyenesen imádok. Megjeleníted a depressziót, megjeleníted a narancsbőrt. Úgy láttam mindig is, hogy szereted áthágni a társadalmi “elvárásokat”. 

Igen ez így van. Mivel én is nagyon sokat küzdök mentális problémákkal és önértékelési gondokkal, ezért elsősorban a saját lelkem megnyugtatására, önkifejezés céljából kezdtem el ilyen illusztrációkat készíteni. A másik indok az volt, hogy ezzel hátha tudok segíteni azoknak akik hasonló cipőben járnak.  

Az utóbbi időben rengeteget küzdök azzal, hogy úgy érzem elakadtam, megrekedtem az életben, a karrierben a művészetemben és nagyon nehéz kitörni ebből. Mivel a közösségi médiában mindenki élete csupa rózsaszín köd és boldogság, így még nehezebb megküzdeni ezekkel a démonokkal. Az ember szinte akaratlanul is másokhoz kezdi mérni magát, ami rettenetesen rossz érzés és nem szabadna ezt csinálni. 

Ugyanez igaz a jelenlegi szépségideál dolgokra a közösségi médián. Látjuk nap, mint nap a a filterezett hamis szépségeket, mindenki tökéletes, és tudat alatt is igyekszünk olyanná válni, és ostorozzuk magunkat a legkisebb “hibáinkért” is ami nagyon sokszor valójában nem is hiba csak a tested természetes vonásai. pl pórusok. És ez a fajta közösségi média hatás fiatal korban még toxikusabb. 

Egyre jobban úgy érzem, hogy ezeknek az illusztrációknak és őszinte megnyilvánulásoknak igen is helye van a közösségi médiában és beszélnünk kell ezekről! Nem szabadna, hogy tabu téma legyen! 

Szóval innen szeretnék üzenni minden követőmnek, minden olvasónak és úgy tényleg mindenkinek

Nem baj, ha nem olyan ütemben fejlődsz, éled az életed, mint mások! Mindenki a saját tempójában fejlődik! Ne ostorozd ezekért magad! Ne szégyelld felvállalni önmagad és a hibáidat! Az apró tökéletlenségek miatt leszel te egyedi, szép és tökéletes! 

Ezeket még én is épp tanulom, de remélem ezzel a néhány mondattal most segítettem másokon ♡ 

Időközben egy weboldalt is nyitottál – ez már egy picit eltér a régi Art of Rékutól, egy sokkal kiforrottabb, sokkal darkosabb, witchesebb témát hozol a vásárlóidnak. 

Igen megnyitottam a WITCHY webshopomat, mely csak részben tartalmazza a saját készítésű termékeimet. Mint említettem igyekszem több lábon állni és régóta szerettem volna egy goth, alt és witchy tematikájú kiegészítőkkel foglalkozó részt is a vállalkozásomba. A miértje igen egyszerű, én is imádom az ilyen stílusú dolgokat viszont sehol nem találtam az elképzeléseimnek megfelelőt. Így indult az ötlet, hogy akkor elkészítem én magamnak.  Az ékszerek egy részét én tervezem és készítem, nagy büszkeségem pl. a “Solaris” nyaklánc és fülbevaló, mely nagyon régóta a fejembe volt már és örülök, hogy végre megalkothattam ♡  Ha bárki egy kis varázslatra vágyik nézzen körbe a webshopon ♡ 

www.witchy,hu 

Idén már találkoztam veled a debreceni  CSAK Design-on is és ha jól tudom, Budapesten is elérhetőek az ékszereid / rajzaid a Geekstore-ban.Hogyan sikerült bekerülnöd a CSAK csapatba illetve a Geekstorehoz?

A CsakDesign csapata egy nagyon kedves közösség ahová bárki jelentkezhet e-mailen keresztül kézműves árusnak. Annó félve jelentkeztem hozzájuk, mert úgy éreztem nem illek közéjük, de miután bejutottam, mindenki nagyon kedvesen fogadott ♡  Legközelebb is találkozhattok, majd velem december 9.-én a Debreceni Méliusz Juhász Péter könyvtárba a karácsonyi CsakDesign vásár keretein belül. ♡ 

Igazából a GeekStore megkeresése még engem is meglepett és úgy gondolom hatalmas lehetőség ez nekem. Tulajdonképpen a tulaj keresett fel, mint kiderült ő is nagyon régóta követi a munkásságomat, és mondta, hogy szeretné a boltban látni a termékeimet. A többi meg már csak történelem. Így került be az üzletbe sok sok Réku “kincs”. Szóval aki Budapesten jár a Kresz Géza u. 21. szám alatt lévő üzletbe kukkantson be, mert a Réku termékeken kívül rengeteg szuper cucc van náluk ♡ 

Milyen ötletekkel és tervekkel nézel a jövő elé? 2023-ból már csak három hónap maradt – de a 2024-es évre milyen dobásra készülsz? A jelenlegi termékpalettád szélesítése/ színesítése esetleg? Újabb helyszínek, ahol találkozhatunk veled?

Nagyon sok minden van tervben mindent illetően. Egy biztos, hogy nem szeretném abbahagyni ezeket a dolgokat.  Most például egyre jobban úgy érzem, hogy szeretnék megtanulni tetoválni is, szóval ki tudja lehet jövő ilyenkor már nem papírra fogok alkotni. Termékeim fejlesztésére is rengeteg ötletem van. Lesznek olyan termékeim amiket többet nem fogok gyártani, de cserébe lesznek újdonságok is.  Illetve szeretném újra kezdeni majd a streamelést Twitch-en is, mert egy nagyon jó és kedves közösség kovácsolódott össze akik már nagyon hiányoznak ♡ 

A rendezvényeken való részvétel ennyire előre még elég képlékenyek. De szeretnék továbbra is kijárni majd MondoConra illetve a kisebb rendezvényekre is, mint pl. SzolnoCon. Na meg nagyon szeretnék végre a külföldi közönség felé is nyitni.
Viszont az már biztos, hogy idén elsőként kint leszek a Budapesti KisKertPiac december 16.-ai vásárán is, amit már izgatottan várok ♡  Illetve a fentebb említett Decemberi Csak Design vásáron is találkozhattok velem. Ha meg valaki egyiken se tud részt venni ne csüggedjen, mert a webshopnak hála már online is rendelhetőek a termékeim ♡



tiktok elérhetőség: https://www.tiktok.com/@art_of_reku
instagram elérhetőség: https://www.instagram.com/art_of_reku/ 

weboldal: www.witchy.hu all links: https://linktr.ee/art_of_reku

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük