Scroll to top

A kreatív 6 szavasok nyomában – Interjú Kolumbán Adriennel és Lőrincz Inezzel


Milia - április 28, 2020 - 0 comments

Az ir6.jpg instagram oldal tulajdonképpen egy anekdotából jött létre – Ernest Hemingway állította, hogy 6 szóval egy teljes történetet tud létrehozni. Adrienn és Inez a magyar instapoeteket és mezei amatőr alkotókat bevonva hozta létre ezt az oldalt, ahol a fotózás és a hatszavasok kellemes egyveleget alkotnak – az olvasók által. Izgalmas, kreatív és abszolút megmozgatja az embereket – hiszen mindenkinek van elmesélni való sztorija, na, de hat szó elég lehet rá?

2019 augusztusában indultatok. Egy anekdotából indult, miszerint Ernest Hemingway 6 szóból egy egész történetet elmesélt. Ebből kiindulva ti is így gondoltátok, mi legyünk a mesélők.  Lassan egy éves lesz az insta-oldalatok, hogy látjátok, sok még az elmondatlan hatszavas?

Adri: Nagyon sok. Jelenleg 510 posztnál járunk, ezen kívül még kb. 100 hatszavas van várólistán. Szóval 600 hatszavast írtak nekünk különböző személyek, és bár vannak hasonlók, mégis mindegyikből teljesen más, sajátos gondolatvilág bontakozik ki. Téma szempontjából a szerelemről szóló hatszavasok túlsúlyban vannak, de még ezt a témát sem merítették ki teljesen, mindig tudnak meglepetést okozni egy-egy nagyon egyedi gondolattal. A szerelem mellett viszont számos témát még egyáltalán nem (vagy csak kevesen) érintettek. Úgyhogy igazából végtelen variáció létezik.

Inez: Sok mindent el lehet mondani sokféleképpen, hat szóban is. Ez a hat szavas keret meg még jobban serkenti a szerzők kreativitását, hogy minél frappánsabban mondják ki, mi van bennük. Egy szórend, egy pont, egy vessző, egy jól tagolt mondat más-más történetet mond el, így mindig van újdonság.

Nagyon sokan inspirálódnak a már kitett posztokból – hiszen lehet azonos a történet, sokféleképpen elmondva, talán ez a legszebb benne, hogy megmozgatja az emberek kreatív oldalát – hogyan lehet a kimondhatatlanul szövevényes érzelmeket mindössze 6 szóban leírni. Fordítsuk meg, legyetek ti most a mesélők, írjatok nekem hatszavast!

Adri: Van néhány hatszavas az oldalon, amit én írtam, de itt egy új: Cigarettafüstödből ahogy ködöt formáz az idő.

Inez: Fertőtlenítő és gyógyszer, kezdődik a reggel.

Nagyon frappáns az oldalatok címe, hiszen az ír6.jpg a fotók és a szavak közös kollaborációjából ered. Van kedvenc fotó-hatszavas párosotok?

Adri: A párosításnál néha érdekes játékok születnek. Például amikor egy otthonról szóló hatszavas egy olyan kép mellé került, ami tényleg az otthonunkat ábrázolja. Talán nekem ez volt a kedvencem az érzelmi érintettség miatt. Nagyon tetszett még az a megoldás is, amikor az Atlaszt említő hatszavas formailag is utalt Atlasz ismert ábrázolásmódjára, ami szerint vállán tartja az égboltot. Ezek az ötletek mind Ineztől származnak, szerintem nagyon érdekesek. Valahányszor elküldi nekem a posztokat, párosításokat, csak ámulok.

Inez: Az én kedvencem  Hold_utca_23-al a boros sorozat. Válaszul írt a 6szavasomra egy 6szavast, majd én is reagáltam rá, végül egy összehangolt fotósorozat is készült hozzá. Támogatnám a hasonló jellegű sorozatokat. Ha kikerül egy hatszavas, arra válaszul ír valaki egy másikat, és megjelöli nekünk üzenetben, hogy melyik 6szavasra írta válaszként, lehetne összehangolt képeket is készíteni hozzá. 

1300 követőnél volt egy versenyetek – 6 szóban önéletrajzot írhattak a résztvevők. Születtek egész mélyek, elgondolkoztatóak. Ti hogyan írnátok le a saját CV-teket hat szóban?

Adri: Nagyon izgalmas volt az a verseny, és úgy emlékszem, írtunk mi is rá egy-egy CV-t kedvcsinálónak. De itt egy frissített verzió: Újra rátalálni magadban valami csöndes hiábavalóságra. 

Inez: Az én saját CV-m: Inkább a kamera mögött, mint előtt.

Nagyon jól játszotok a 6-os számmal, a fókuszban megtalálhatóak a 6almasok, hall6ó, 6ár, alliterál6ó szójátékok. Van még a zsebetekben ehhez fogható játék, gondolkoztok rajta, hogy újra bevonjátok az olvasókat?

Adri: Egészen hosszú listánk van hasonló szójátékokról. Nagyon szeretnénk ezek alapján ismét játékot szervezni, viszont régebben, amikor kevesebben voltunk, sokkal egyszerűbb volt levezetni ezeket. Egy ideje már tervezgetjük az újabb játékot, úgyhogy már nem kell sokat várni rá.

Inez: Az, hogy pontosan miről szól a játék, hadd legyen meglepetés!

2200 követő a következő határotok. Van tervetek az ünneplésre?

Inez: Ez is meglepi.

Adri: Annyit árulunk el, hogy 2500-nál tervezünk nagyobb ünneplést. Ráadásul közeleg az oldal születésnapja is, úgyhogy nyáron biztosan lesz néhány dolog.

Van konkrét tervetek még, hogy honnan hová fog eljutni az oldal?

Adri: Nagyon sok van, de ezeket rugalmasan kezeljük, mert sok múlik azon, hogy az Ír6 közösségének mi tetszik. Ugyan mi hoztuk létre az oldalt, de a minket követő emberek alakították ilyenné. Nekünk volt egy alapgondolatunk, ami inspirált másokat, és végül közös erővel alkottuk meg az oldal jelenlegi arculatát. Sokszor nekem is meglepetéseket okoz az oldal, hogy honnan hová jut el.

Inez: Tervben van egy kisebb könyvecske, füzet létrehozása válogatott szövegekkel és képekkel. Volt egy nyereményjáték, ahol egy olyan füzetet sorsoltunk ki, amely kézzel készült a japán kötés technikájának alkalmazásával. Hasonló stílusú könyvecskére kell gondolni ez esetben is, vagy a könnyen sokszorosíthatóság kedvéért, kivitelezhető lehetne akár egyszerű nyomtatásban is. 

Kivel dolgoznátok együtt szívesen, akár vendégposztolóként?

Inez: A Vates projecttel.

Adri: Volt már ilyen „valóra vált álom”. Mármint, hogy régebben is követtem egy instaköltőt, mert szerettem az írásait, aztán egy napon visszakövette az Ír6-ot, és küldött hatszavast. Nagyon jó érzés. A kedvenc instagram oldalaim az Irodalmi Lépegető, Simon Márton oldala, a Poket, a Vates, a Koelter, és még nagyon hosszú a lista. Klassz lenne, ha egyszer együtt dolgozhatnánk.

Related posts

Post a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük