Ikonikus és időtálló – Interjú a Zemse márka alapítójával, Zentaí Emesével

Puritánság, monokróm, letisztult vonalak – ez a Zemse márka, ahogy a bemutatkozásban is áll. Hogyan lett a Zemse ötletből és rengeteg vázlatból elérhető immáron három boltban?

Eleinte én kerestem meg üzleteket, hogy a márka el tudjon kezdeni fejlődni. Nagyon sokat köszönhetek a Wonderlabnek! 2 évig egyengették a lányok az utamat, sokat segítve! Az évek folyamán több designerüzletben is bent voltak az ékszereim, de ma már nem célom mindenhol ott lenni. Az alapbázisom a Klauzal 1, mert a város közepén van, könnyen megközelíthető és korrekt az elszámolás! A többi üzlet, ahol bent vagyok, inkább a turistaforgalomra megy rá – bár ezen üzletekből jövő bevételem nagyban el fog maradni a megszokottól.

Kisszériás designékszerekről beszélünk – tehát tulajdonképpen páratlanok, nem köszönnek csak úgy vissza az utcán. Ez volt az alapkoncepció, hogy olyat alkoss, ami tényleg csak a „kiválasztott” embernek szól? 🙂

Többek között azért is szeretem a WAMP-okat, mert oda legtöbbször úgy jönnek ki a designtermék-rajongók, hogy felveszik a korábban megszerzett kedvenceiket, és ilyenkor sok zemsét látok. Azért hétköznapokon is találkoztam zemsét viselőkkel 🙂 Mikor kezdtem, még nagyon fiatal voltam, nem gondoltam végig, hogy mi legyen a koncepcióm. Elindultam, alakultam, fejlődtem. Az ízlésvilágom alakította a koncepciót, és aki erre rá van hangolódva, az megtalál engem és zemse gyűjtővé válik.

Hogyan találkozik az ékszerkészítés a lakberendezéssel? Kísérletezésből lett kivitelezés?

Szeretem az engem körülvevő tárgyakat, így hosszas gondolkodás után elindítottam ezt a vonalat is. A tárgyaknál nem csak a díszítő mivoltukat szeretem, hanem hogy valóban ellássák a funkciójukat. Az első visszajelzések nagyon pozitívak lettek, így folytatni fogom. Sőt, nagyobb tárgyak, bútorok készítése is már régóta tervben van, amint műhelyem lesz, elkezdem ezeket is megvalósítani.

Immáron 8 kollekció büszke tervezője vagy. Legújabb kollekciódat maga a tenger hullámai inspirálták – bár kézenfekvőnek tűnik az ötlet, de mi a története? Vissza a természethez, a természetközeliséghez?

Idén már 6 éves a márka! Sok idő telt el, főleg, hogy 20 évesen indultam. Így, hogy pontos legyek, 11 kollekciónál tartok, csak közben néhány teljesen kifutott, így a webshopból lekerültek, de a Facebook őrzi a korábbi kollekciók fotóit 🙂 A WAVES kollekció tervezésén még év elején dolgoztam, mikor megterveztem a nyaralásomat is. Idén balatonfüredi pihenés mellett terveztünk tengerparti nyaralást is. És ahogy beleéltem magam ebbe a hangulatba, úgy villant be a kollekcióban megmutatkozó hullámmotívum, a tenger élővilága, mint például a ráják. Ezek többféleképpen jelennek meg a kollekcióban.

Munkáid során időtállóságra is törekszel, hiszen ezek a darabok mindig a divatban maradnak, jól gondolom? Ez a lakberendezési tárgyaidra is igaz – számodra mennyire fontos. esetleg tudatos ez? Környezettudatosság a kulcsszó?

A legtöbb tervező színes termékeket készít, legyen az ékszer-, ruha- vagy kiegészítőtervező. Én a nehezebb utat választottam, a minimalista, monokróm darabokat. Azt vallom, bár ez kevésbé trendi, jóval időtállóbb, hiszen az aktuális trendszínek évente változnak a divatban. Az ízlésvilágom formálja a létrehozott tárgyaimat,és nem az éppen aktuális trend. De igen, az időtállóság és a környezettudatosság is fontos számomra. Az, hogy ezek találkoztak a megvalósult daraboknál, ez még inkább ösztönöz arra, hogy maradandót alkossak.

A karantén időszaka mennyire ad lehetőséget számodra – tervezel, újragondolsz, újabb kollekcióötletek születnek?

A karantén ideje alatt az ötvösvizsgámra készültem leginkább, bár most derült ki, hogy elmaradnak a vizsgák, amit egyrészt nagyon sajnálok, másrészt némiképp megkönnyebbülés is, hogy nem kell 60 tételt bemagolnom 😀 Azért a már elkezdett vizsgaremekemet elkészítem, magam miatt. Új darabok is készülnek majd, melynek ötlete tavaly nyáron született meg, de nem jutottam el a kivitelezésig. Nyaralás alatt gyűjtött kincseket használok fel, készítek belőlük ékszereket.

Tervezed, hogy bővíted a repertoárodat akár a lakberendezési tárgyak, akár ékszerek tekintetében? Esetleg teljesen más irány szóba jöhet?

Mivel most végzek ötvösként a Kisképzőn, így olyan darabok is születhetnek, ahol nemesfémmel dolgozhatok. Több megkeresést is kaptam az elmúlt években jegyespároktól, akiknek az elképzelését még nem tudtam megvalósítani. Ilyen módon más irány is ki fog bontakozni, de mindenképp szeretném tartani a korábbi, zemsés stílust.

A 2021-es trendeket nézve, a gyöngyök, nagyszemű láncok és a charmok is jellemzőek lesznek. Mennyire követed a trendeket? Ha igen, hogyan formálod a saját ízlésedre?

Egyáltalán nem követem a trendeket, szeretek a magam feje után menni, illetve időtálló, évek múlva is elővehető darabokat tervezni.

Ha most lehetne 3 kívánságod, mik lennének azok?

1. Válság utáni gyors fellendülés a kreatív iparban (is). 
2. Műhelystúdió megtalálása, megnyitása – már nagyon esedékes számomra. 
3. Soha ne fogyjak ki a jó ötletekből, így sokáig azt csinálhatom, amit szeretek.

www.zemse.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük