Ahol a szavak összeérnek egymással – Interjú Koós Csabával

Koós Csabára az Instagramon figyeltem fel – versei,szövegei túlfütőttek voltak az erotikától. Ez erősen megosztó lehet – ő mégis vállalta a kockázatot és néhány soros verseivel, egymondatos tényeivel felborzolja az Instagram követők hangulatát és kedélyét egy szempillantás alatt. Személyes kedvencem a Vonások c. verse, bátran ajánlom figyelmetekbe. Könnyedén, egyszerűen ír és fogalmaz – szerintem pont ebben rejlik a sikere, mert aki elolvassa szinte biztosan asszociál egy saját eseményre.  Íme az interjúm vele.

Mióta írsz?

Már jó tíz éve biztosan. Egyszerűen csak imádtam a történeteket, a jó történeteket. Ehhez hozzá csapódott, hogy nagyon jó fantáziám van. Egyszer belegondoltam, hogy nekem is lehetnek jó sztorijaim mi lenne, ha megpróbálkozok vele. 

A legegyszerűbb és a legolcsóbb módja ennek az írás. Viszont úgy gondolom, hogy ennek vannak hátrányai : nem jut el annyi emberhez, mint egy film vagy csak egy YouTube videó. Valamint akik olvasnak, azoknál nagy szelektálás megy végbe. 

A legelső írás a blogodon 2016-ban íródott Legyél Velem címmel. Mesélsz róla egy picit? Miként fogalmazódott meg a történet, mennyi a valóságalapja és mennyi a  fikció? A jelenleg is tartó Viszony c. regényed mennyiben tér el?

A Legyél velem novella sorozatnak nagyon nagy a valóság alapja, nem azt mondom, hogy minden úgy történt, de egyes szereplők és történések nagyon közel állnak a valósághoz. Akartam egy olyan sorozatot, amivel jobban bevonom a valós világot, ahol jobban véleményt tudok formálni. Ugyanis előtte inkább horror/misztikus történeteket írtam, amik sokkal jobban elrugaszkodnak a valóságtól és amire valljuk be, nem olyan nagy a kereslet. Legalábbis nálam nem jött be még. Viszont nem mondtam le rólunk. Legalább két történet van a fejemben. 

Visszatérve a kérdezett novellákra talán az a különbség a két olvasmány között, hogy a Legyél velemnél sokkal nagyobb a hangsúly az emberi kapcsolatokon, illetve a romantikán. Míg a Viszony az egy sokkal egyszerűbb történet, egyúttal mocskosabb és sokkal inkább a vágyak megvalósításáról és megélésére fókuszál. 

Sokan mondhatják, hogy írott pornó, de azért remélem többet látnak benne ennél. 

A két regényed között látod a fejlődést? Hogyan fejlesztetted magad,
van-e bevált recepted?

Szerintem folyamatosan formálódik a saját stílusom. Nem az a fazon vagyok, aki két oldalon keresztül írja, hogy milyen székbe ült bele a főszereplő, persze függ ez műfajtól, hiszen a fantasynál kell extra jellemzés. Én szerintem ez  az olvasónak is jobb, mivel nem akad meg ezen, nem zökkenti ki az atmoszférából. 

A fejlesztés tekintetében szerintem elengedhetetlen a rengeteg olvasás, hogy lásd, miként is kell történetet, mondatot alkotni. Illetve a szókincset is fejleszti. Ez elengedhetetlen. A többi viszont a fantázián múlik és az atmoszféra alkotásán. Én például szeretek előtte hallgatni pár zenét. Ez ráhangol és utána következhet az írás.

Ki a példaképed? Követsz-e más slammereket vagy azok munkásságait?

Példaképnek túlzás, de nagyon szeretem Stephen King, valamint Dean R. Koontz munkásságát. A rossz hely pontosan egy olyan könyv, ami egyszerűen magával ránt. Talán az volt az a könyv, amit a legrövidebb idő alatt elolvastam. 

Viszont másokat nem nagyon követek vagy olvasok. Főleg nem erotikus témában, az mind az én agyszüleményem.

Mi a fő inspirációd? Dalszövegek, konkrét dalok vagy hogyan jön az ihlet? 

Szerintem a valóságból a legjobb inspirálódni. Félelmeink, vágyaink vagy éppen a csalódásunkból. Nem valóság, de van olyan álmom, ami nagy hatást gyakorolt rám. 

Ezekhez az élményhez hozzáteszek egy kis zenét. Valamikor a dalszöveg is hozzátesz, de sokszor az alap, ami számít. 

A verseid sokszor erotikus színezetűek, a szerelemről éppoly könnyedséggel írsz, ahogy az életről magáról. Egyszerűen fogalmazol –  egyetlen leírt mondatban benne rejlik egy egész történet. Képes vagy megszólítani az embereket széles korskálán – te hogyan látod ezt?
Mi a titkod?

Szerintem pont az egyszerűség a titok. Azzal hogy csavarod a dolgokat vagy éppen információkat visszafogva beszélsz nem érsz el semmit. Én is így vagyok másokkal és az az elvárasom ők is ilyenek legyenek velem.

A többi ember is ezt várja el, de nyilván sokszor nem úgy sikerül a dolog. 

Milyen érzés, mikor látod a kommentekből ahogyan az olvasóid felismerik a saját történetüket a verseidben, mondataidban?

Nagyon jó és engem is feltölt mikor írnak, hogy ez az idézet pont jól jött. Akár tanácsként, akár lelki támogatásként. Ez azért motiválja az embert, főleg mikor ihlet híján van vagy csak egyszerűen rossz passzban. 

Nem tartod rizikósnak, hogy ennyire nyíltan írsz az érzékiségről, testiségről? 

Egyáltalán nem. A testiség és az érzékiség szerintem a mindennapok részei. Szabadon megkívánhatod magad, illetve másokat. Kicsit mindig van egy olyan érzésem, hogy ez sokaknál tabu. Viszont lehet az ilyen dolgok kimondásán múlik az ágytornánk minősége. Az biztos, hogy vannak emberek, akiket ezt bosszant vagy felháborít, de velük nekem nincs semmi dolgom. Egyszerűen az az ember nem fogja elolvasni amit írok. Bonyolultabb esetben ír pár kiakadó mondatot nekem instán én meg leokézom. 

Nekem azokkal van dolgom, akik ezt átérzik és megélik. Annak én csak örülök, hogy az írásaimat olvasva, egy kis zenével megspékelve elindítok valakit egy olyan úton, aminek a vége az önkielégítés vagy az, hogy mással elégíti magát. 

Mik a terveid a jövőre nézve? 

Folytatni az írást. Az elkövetkezendő időben arra a forgatókönyvre koncentrálok, aminek az írását régóta tervezem. Ez egy olyan sorozat lenne, amit a Kaliforgia, Törtetők és hasonló sorozatok inspiráltak. Tehát ebben is nyíltan lesz erotika, illetve emberi kapcsolatok kínzóan valóságos megjelenítése. Ezt a forgatókönyvet nyilván el akarom juttatni tv-hez, forgalmazókhoz. Aztán kiderül ez a projekt mennyire sikerül. 

Továbbá szeretnék eljutni minél több emberhez. Növelni a követőim számát. A cél most 10 ezer. Az már nagyon jó lenne. 

Ha felkeltette az érdeklődésed Koós Csaba munkássága, akkor az alábbi linkeken bekövetheted 😉

Instagram – https://bit.ly/2QXBwJe
Legyél Velem  – https://bit.ly/2UwdR4u
Legyél Velem : Kalandok – https://bit.ly/2JsXH5F
Legyél Velem : A múlt árnyékában – https://bit.ly/2Jw10cy
Legyél Velem : A változás –  https://bit.ly/2X02OlU
Viszony 1. rész – https://bit.ly/34aYZMt
Facebook – https://bit.ly/2UWY4Lo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük