A finn titok meg a svéd lagom – északi recept a boldogsághoz

Ha finnekről esik szó, akkor nem tudok másra gondolni, csak a hőn szeretett Kimi Raikkönenre, aki teljes egészében megtestesíti a finn titkot. Kevés beszéd, lényeges információközlés, hideg-rideg megjelenés, távolságtartás. Holott a felesége és a környezet pont az ellenkezőjéről számol be – kiváló apa, nagyszerű társ és szép a mosolya ( ritkán látni!:))

Mi a baj ezzel?
Lényegében semmi. A finneknek nincs idejük arra, amire a magyaroknak lételem – pletykálás, small talk, általános „öt percben belesűrítem az egész életem történéseit” beszélgetések. Ahogy ez a cikk is leírja, a finneknek egész más véleményük van a beszélgetésről. Ha ők egyszer belekezdenek akkor az kimeríti azt a fajta beszélgetést, amit a legjobb barátoddal, az anyukáddal és minden más olyan ismerőssel teszel, akiket hosszabb ideje ismersz. A felszínes beszélgetés nem az asztaluk – mondjuk az angolok sem panaszkodnak. Még ha betegek akkor is elintézik annyival ,hogy nincsenek annyira jól és kész. Nem kezdik el ragozni, hogy kinek milyen nyavalyája van – bezzeg a magyarok!
Természetesen ez erős túlzás, hiszen generációkként vannak olyan emberek a magyarok között is, akik abszolút nem hívei annak, hogy valamiről csak úgy háttérzajként beszélgessünk. Nyilván, ha valaki elmegy egy patikába, orvosi rendelőbe van az a korosztály, akik öt perc alatt valóban egész életmonológot nyomnak le – végülis ez sem small talk kategória.

Én kifejezetten szeretek egyes témákról mélyebben beszélgetni – akár olyanokkal is, akiket nem régóta ismerek, mert érdekel mások szemszöge, véleménye. Az elmúlt egy-két évben rájöttem, hogy egyre kevesebb időm és főleg türelmem van a small talkokra, a felszínes beszélgetésekre – valakit vagy tényleg érdekel, hogy mi van velem, vagy inkább ne. Arra nincs időm, hogy tulajdonképpen csak udvariasságból beszélgessünk a semmiről, kerülgessünk bizonyos témákat, halványan utalgassunk esetleg ne is beszéljünk teljesen őszintén – akár érzelmekről is. Nem tudom miért, de ma már lényegesebben érzem, hogy az idő szalad mellettem – így természetesnek érzem azt is, hogy nem olyanokkal beszélgetek akikkel két év alatt sem lehet napirendre vergődni. Az viszont kifejezetten hasznos hozadéka az egyetemi éveknek, hogy rájöttem, hogy no reply is still a reply. Attól mert valaki nem válaszol őszintén, vagy egyáltalán egy adott komoly kérdésre, az is válasz. Ezt pedig el kellett fogadnom, hogy hiába erőltetem azt, hogy konkrétan legyen kimondva valami, ha az illető ezzel válaszolt, hogy nem válaszol.

A cikk szerint, a finnek óvatosan állnak a boldogságukhoz, realisztikusan. Ez Kiminél igazán jól látható – egy, egy F1-es sikere után sem látható rajta az a fékeveszett öröm, sőt, a nyilatkozataiban is elmondja, hogy tök jó, hogy nyert, vagy helyezést ért el – de ha nem sikerül, akkor sem ugrik az első F1-es kocsi alá. Tisztában van vele, hogy ez nem csak rajta múlik – a kocsin, a műszaki dolgokon, meg sok más egyeben ami felmerülhet egy ilyen verseny kapcsán. Szerintem ez egészséges – nincs az a mardosó bűntudat,  illetve a túlagyalás, hogy mit kellett volna másként csinálnom. Ő tudja, hogy beletette a maga 100%-át és kész. Ha sikerül, klassz, ha nem, akkor így jártunk.

A svéd életstílus sem utolsó – a lagom, ahogy ők nevezik az arany középút. A mértekletesség, az időszerűség a skandináv recept a boldogságra. Nem panaszkodni, hanem tenni – azt pedig okosan. Nem stresszelni feleslegesen, nem túltölteni azt a bizonyos poharat, hanem csak épp annyira, amennyire az valóban szükséges. A lagom magában foglalja a munkához fűzött viszonyukat,  családdal kapcsolatos érzéseiket, természetesen magába foglalja a zöld gondolkodásmódot ( zero waste) és a világhírű lakberendezésüket is. 2013-ban megtapasztaltam, hogy milyenek a svédek. Három hétnyi ott tartózkodás után azt kell, hogy mondjam – nekem tetszett. Praktikusság,egyszerűség,minimalizmus jellemzi a hétköznapjaikat – ami pedig abszolút a szívem csücske azóta is : az étrendjük, a pozitív életszemléletük, a nyitottságuk, az, hogy nagyon kevés dolgon stresszelnek – mindenre akad megoldás.

Lenne mit tanulnunk északi barátainktól : a stresszmentes hétköznapokról, a realisztikus boldogságszemléletről, a minimalista de kifejező látásmódról.

Ha érdekel és többet olvasnál a svéd lagomról : link ( könyv) link ( cikk)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük